Recept på Västerbottenostpaj

Jag kan inte låta bli att dela detta recept på Västerbottenostpaj. Ni vet paj med världens godaste Västerbottenost. Den är så god att den nästan smälter i munnen. Här kommer receptet:

Först pajskal:

  • 150 g smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg till pensling

Sedan fyllningen:

  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g riven Västerbottensostar
  • 4 ägg
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vatten och salt. Arbeta ihop till en deg.
  2. Lägg degen i en pajform med 25 cm i diameter. Nagga den och låt stå svalt i 15-30 min, vispa upp ägg och pensla skalet innan du gräddar den i nedre delen av ugnen i 10-15 min.
  3. Koka under tiden upp mjölk med grädde i en kastrull, blanda sedan i riven ost och rör om så att osten smälter.
  4. Knäck ned ägg i ostblandningen och vispa lätt ihop fyllningen. Blanda i lite socker och smaka av med salt och peppar.
  5. Häl fyllningen i det pajformen. Sätt in pajen i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175°C. Grädda pajen ca 25 minuter eller tills äggstnnningen har stelnat.
  6. Servera pajen varm, ljummen eller kall.
10 sep 2017