När du inte tål laktos

Är det så att du kanske är laktosintolerant, alltså att du inte tål laktos så bra? Laktos finns bland annat i mjölk och mjölkprodukter. Att vara intolerant mot detta är ganska vanligt och beror på att kroppen i sig inte producerar tillräckligt av enzymet laktas. Det är detta enzym som annars bryter ner laktor, som i sig är en sockerart i mjölkprodukter. 

När man inte tål laktos så visas det oftast i form av magont, gasbildning och diarré, det efter att man ätit eller druckot något med mjölkprodukter. 

Smart använda laktostabletter

Om du är laktosintolerant, så kan det vara idé att testa laktostabletter, jämför olika tabletter via Fitnessfrank. I dessa tabletter så finns det saknade enzymet laktas. Tar man då dessa tabletter före man äter eller dricker något med mjölk så kan man slippa de besvär som de annars ger. 

Dock är det bra att veta att det är inte alla som dessa fungerar för. En del personer kommer ändå att känna av besvär, trots tabletterna. Men det kan vara värt ett försök.

Laktosfria alternativ

Det finns även gott om laktosfria alternativ ute på marknaden idag för dig som är intolerant. Det innebär att du då får använda dig produkter där man ersatt laktoset med annat. Det kan vara ett sätt att slippa besvär på. Sedan finns det även många som är laktosintoleranta som kan hantera sina symtom genom att helt enkelt minska mängden laktos de konsumerar.

8 Mar 2023

Kalla det vad du vill

Att bli farmor, eller mormor, eller bara "tant" i största allmänhet, är inte så lätt att förbereda sig för. Jag tror att få människor funderar över hur livet kommer att se ut och kännas när man passerat 60-strecket och närmar sig pension. För allt förändras! Från kroppen till orken till de sociala förväntningarna och intressena. Det handlar mindre om att man får barnbarn - om man nu får det - och mer om den inre resan. Livet är inte för evigt och ju äldre man blir desto mer påtagligt blir det; desto viktigare blir det att leva för dagen och ägna sig åt saker som känns meningsfulla. Man måste göra vad man kan med den tid man har och det inser man ibland i sista timman. 

Min bästa tid är nu

Jag är en mogen tjej som är hungrigare än någonsin på livet! Jag har vässade klor och fokus inställt på att min allra bästa tid fortfarande ligger framför mig. Jag lever ensam men känner mig mindre ensam än jag någonsin gjort tidigare - för jag lever för mig själv i första hand. På den här bloggen får du gärna hänga med mig i min vardag. Jag tränar, umgås med familj och vänner, deltar i kurser och föreläsningar och annat härligt. Också pysslar jag en hel del - i sann farmoranda!