Tips för dig som nyss blivit farmor

Har du nyss blivit farmor eller mormor för första gången, eller att det är på gång? Då kan det vara skönt att få lite tips!

Att vara nybliven farmor  eller mormor kan vara knepigt. Jag erbjuder några viktiga saker för dig att tänka på, särskilt om du ska bli farmor eller mormor för första gången.

Eftersom jag själv har gått igenom det här – och insett att jag ska bli farmor– låt mig dela med mig av några saker jag har lärt mig som fungerade för mig och min familj. Några vänliga råd från farmor till farmor/mormor.

Ge råd om du tillfrågas

Detta gäller allt bebisrelaterat med början från när du hör de fantastiska nyheterna.

De blivande föräldrarna hittar rätt eller ber om råd från dig om de behöver det.

Baby "procedurer" har förändrats sedan du själv blev förälder.

Ge icke-dömande, icke-kritiska råd när du blir tillfrågad.

Det är läskigt att vara gravid, man undrar vad som väntar, både för mamma och pappa, och ta hem den nya bebisen. Speciellt för förstagångsföräldrar. Ge dem tid att hitta sin väg, men var där när du behövs.

Var där, men inte i vägen

Låt de nya föräldrarna veta att du är tillgänglig och redo att erbjuda lite hjälp – eller mycket hjälp om de behöver det.

Låt de nya föräldrarna veta att du är tillgänglig och redo att hjälpa. Men låt det inte gå överstyr. Att vara nybliven förälder, särskilt förstagångsförälder, kan vara stressande och utmanande. Ge dem inte fler skäl att oroa sig. Låt dem njuta av sin tid med sin nya lilla familj.

Uppmuntra de nya föräldrarna

Oavsett om detta är deras första barn eller inte, kan varje ny förälder dra nytta av din uppmuntran.

Förstärk ditt förtroende för deras färdigheter, låt dem veta att de kan hantera vilka situationer som helst och tänk på deras regler.

Du kanske inte alltid håller med om deras val, men för att ha en bra relation och fortsätta träffa ditt nya barnbarn vill du låta dem veta att de gör ett bra jobb, pch att du öljer deras önskemål.

Håll dina åsikter för dig själv

Undertryck lusten att korrigera, döma eller kritisera de beslut som fattats om vården av det nya barnet.

Såvida du inte faktiskt ser överhängande skada för barnet, är det bättre att diskutera dina bekymmer med en förstående attityd än "vad i hela friden tänker du?" .stil

19 Jan 2023

Kalla det vad du vill

Att bli farmor, eller mormor, eller bara "tant" i största allmänhet, är inte så lätt att förbereda sig för. Jag tror att få människor funderar över hur livet kommer att se ut och kännas när man passerat 60-strecket och närmar sig pension. För allt förändras! Från kroppen till orken till de sociala förväntningarna och intressena. Det handlar mindre om att man får barnbarn - om man nu får det - och mer om den inre resan. Livet är inte för evigt och ju äldre man blir desto mer påtagligt blir det; desto viktigare blir det att leva för dagen och ägna sig åt saker som känns meningsfulla. Man måste göra vad man kan med den tid man har och det inser man ibland i sista timman. 

Min bästa tid är nu

Jag är en mogen tjej som är hungrigare än någonsin på livet! Jag har vässade klor och fokus inställt på att min allra bästa tid fortfarande ligger framför mig. Jag lever ensam men känner mig mindre ensam än jag någonsin gjort tidigare - för jag lever för mig själv i första hand. På den här bloggen får du gärna hänga med mig i min vardag. Jag tränar, umgås med familj och vänner, deltar i kurser och föreläsningar och annat härligt. Också pysslar jag en hel del - i sann farmoranda!