Är det dags för hemtjänst?

Hemtjänst, det är ofta något som äldre personer kan behöva ha. Det är om man kan klara av att bo hemma, men behöver assistans med vissa saker som att städa, handla, få mediciner eller liknande. Hemtjänst innebär bistånd i det egna hemmet och det med olika saker. Det är dels en del service, en del omvårdnad. Det kan vara så att man inte behöver bo på ett vårdhem, men måste så att säga kollas till varje dag. Det finns även det som heter hemsjukvård, det är då  vård som ges i bostaden man bor i, alternativt om man bor i särskilt boende som till exempel äldreboende eller demensboende. Hemsjukvård omfattar bland annat medicinska insatser, rehabilitering och omvårdnad.

Att få hemtjänst

För att få hemtjänst så krävs det att en ansökan görs till kommunen som gör en utredning. Även om det allt som oftast är äldre som har behov av det så kan det även vara yngre personer som behöver hjälp med personlig omvårdnad eller dagliga sysslor. Det gäller bara veta gränsen när det är hemtjänst eller personlig assistans man behöver. 

Hemtjänst kan man söka om att få via ens kommun. Då kan en handläggare utreda behoven och om det är tillräckligt för att få hemtjänst. Om man blir beviljad kan man sedan så långt det är möjligt välja när och hur stöd och hjälp i boendet ska ges.

Det går även att få hemtjänst via privata aktörer om man föredrar det.

16 Jun 2021

Kalla det vad du vill

Att bli farmor, eller mormor, eller bara "tant" i största allmänhet, är inte så lätt att förbereda sig för. Jag tror att få människor funderar över hur livet kommer att se ut och kännas när man passerat 60-strecket och närmar sig pension. För allt förändras! Från kroppen till orken till de sociala förväntningarna och intressena. Det handlar mindre om att man får barnbarn - om man nu får det - och mer om den inre resan. Livet är inte för evigt och ju äldre man blir desto mer påtagligt blir det; desto viktigare blir det att leva för dagen och ägna sig åt saker som känns meningsfulla. Man måste göra vad man kan med den tid man har och det inser man ibland i sista timman. 

Min bästa tid är nu

Jag är en mogen tjej som är hungrigare än någonsin på livet! Jag har vässade klor och fokus inställt på att min allra bästa tid fortfarande ligger framför mig. Jag lever ensam men känner mig mindre ensam än jag någonsin gjort tidigare - för jag lever för mig själv i första hand. På den här bloggen får du gärna hänga med mig i min vardag. Jag tränar, umgås med familj och vänner, deltar i kurser och föreläsningar och annat härligt. Också pysslar jag en hel del - i sann farmoranda!