Påsken är en trevlig högtid, som bara ligger cirka en månad bort. Här brukar det bli en buffé med en massa goda rätter. Försöker varje år införa en ny rätt. För årets påskbord har jag tänkt att som nyhet ha påskblinier med kaviarmousse och löjrom. Löjrommen köper jag på Löjromsexpressen. Sedan blir det så klart även annat gott som ägg, lamm, lax, sill och så vidare.
Om ni är nyfikna på påskblinier med kaviarmousse och löjrom, så delar jag receptet nedan.
Ingredienser
Blinier
2 dl mjölk
10 g jäst
1 dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
1 ägg, dela gulan och vitan i varsin skål
2 msk gräddfil
½ tsk salt
Kaviarmousse
1 pkt naturell färskost, ca 250 g
1½ dl vispgrädde, hårt vispad
1 dl kaviar på tub
Vitpeppar
100 g löjrom
Dill till servering
Instruktioner
Blinier: Värm mjölken till 37°C och blanda ner jästen. Tillsätt sedan äggula, gräddfil och salt och blanda sist ner både vete- och bovetemjöl. Låt stå och jäsa i kylen i minst 2 timmar. Vispa sedan äggvitan till ett hårt skum, vilket vänds ner i smeten strax innan stekning. Stek blinierna på medelhög värme i smör ca 2 min per sida. Lägg dem i en ugnsform och täck med folie (detta underlättar värmning strax före servering).
Kaviarmousse: Lägg färskosten i en bunke och vispa den mjuk med elvisp. Rör ner kaviar och blanda ordentligt. Vänd ner grädden och smaka av med peppar. Låt därefter stelna i kylen en stund. Värm blinierna hastigt i ugn strax före servering, varefter kaviarmousse, löjrom och dill fördelas över var och en.