Rätten till personlig assistans

Alla har inte rätten till personlig assistans. Det är till exempel så att är man över 65 år, då får man det inte! Om man däremot har fått det beviljat före man fyllt det, så får man behålla det så klart. För att få personlig assistans så är det som så att man ska uppfylla ett visst antal krav. Bland annat ska man ha behov av att få hjälp med det som kallas grundläggande behov. Det har då att göra med att kunna fixa vanliga saker i vardagen. Som att klä av eller på sig, att äta, att andas, att sköta hygien. Om man inte kan göra det själv, då måste man ha en personlig assistent som kan hjälpa en med det. Ett bra ställe att vända dig till är Ekens Assistans som skriver: vårt mål är att ge dig assistans där du ställer kraven.

Vart kan man ansöka om personlig assistans?

Det finns två instanser att vända dig till. Det är antingen din kommun eller Försäkringskassan. Det har att göra med hur mycket hjälp per vecka du behöver. Om ditt behov av assistans är under 20 timmar per vecka, då är det kommunen du ska vända dig till. Över 20 timmar då är det Försäkringskassan som beslutar om du har rätt till det. Det du kan göra om du är osäker, det är att vända dig till ett assistansbolag så kan de hjälpa dig med var du ska söka samt även hjälpa dig med att fylla i denna ansökan. Det kan vara skönt att få hjälp med den biten. 

13 Jul 2022

Kalla det vad du vill

Att bli farmor, eller mormor, eller bara "tant" i största allmänhet, är inte så lätt att förbereda sig för. Jag tror att få människor funderar över hur livet kommer att se ut och kännas när man passerat 60-strecket och närmar sig pension. För allt förändras! Från kroppen till orken till de sociala förväntningarna och intressena. Det handlar mindre om att man får barnbarn - om man nu får det - och mer om den inre resan. Livet är inte för evigt och ju äldre man blir desto mer påtagligt blir det; desto viktigare blir det att leva för dagen och ägna sig åt saker som känns meningsfulla. Man måste göra vad man kan med den tid man har och det inser man ibland i sista timman. 

Min bästa tid är nu

Jag är en mogen tjej som är hungrigare än någonsin på livet! Jag har vässade klor och fokus inställt på att min allra bästa tid fortfarande ligger framför mig. Jag lever ensam men känner mig mindre ensam än jag någonsin gjort tidigare - för jag lever för mig själv i första hand. På den här bloggen får du gärna hänga med mig i min vardag. Jag tränar, umgås med familj och vänner, deltar i kurser och föreläsningar och annat härligt. Också pysslar jag en hel del - i sann farmoranda!