Recept på Västerbottenostpaj
Jag kan inte låta bli att dela detta recept på Västerbottenostpaj. Ni vet paj med världens godaste Västerbottenost. Den är så god att den nästan smälter i munnen. Här kommer receptet:
Först pajskal:
- 150 g smör
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten
- 1/2 tsk salt
- 1 ägg till pensling
Sedan fyllningen:
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 300 g riven Västerbottensostar
- 4 ägg
- 1 tsk strösocker
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
- Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vatten och salt. Arbeta ihop till en deg.
- Lägg degen i en pajform med 25 cm i diameter. Nagga den och låt stå svalt i 15-30 min, vispa upp ägg och pensla skalet innan du gräddar den i nedre delen av ugnen i 10-15 min.
- Koka under tiden upp mjölk med grädde i en kastrull, blanda sedan i riven ost och rör om så att osten smälter.
- Knäck ned ägg i ostblandningen och vispa lätt ihop fyllningen. Blanda i lite socker och smaka av med salt och peppar.
- Häl fyllningen i det pajformen. Sätt in pajen i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175°C. Grädda pajen ca 25 minuter eller tills äggstnnningen har stelnat.
- Servera pajen varm, ljummen eller kall.