Något jag gärna äter flera gånger per vecka, det är fisk i olika former. Om somrarna brukar mina barnbarn komma med fisk till mig, då de gärna är ute och fiskar. Men nu, under de andra årstiderna så köper jag fisk, och det med hemleverans. Det är hur smidigt som helst, bara gå ut på Sydfisk, beställ fisk och så kommer den hem till dörren. Sedan flera månader tillbaka har jag faktiskt gått över till att beställa en hel del över nätet, livsmedel så väl som annat. Det eftersom jag vill minska mina besök i affären med tanke på coronan.
Genom åren har jag samlat på mig en hel del goda recept med fisk. Ser gärna på matlagningsprogram med och har fått en del tips från där. Till helgen som kommer ska jag testa ett helt nytt recept tänkte jag, som jag hittade på nätet. Det är en fisk och skaldjursgryta. Delar med mig av den nedan, så att även ni kan testa den om ni vill!
Ingredienser (4 portioner)
600 g torskrygg (eller Skrei)
15 cm purjolök
2 morötter
1 palsternacka
1 fänkål
1 msk tomatpuré
1,5 dl fiskfond, gärna hemmalagad annars på flaska
1 dl vatten
3 dl vitt vin
1,5 msk färsk timjan
1 förp saffran
0,5 l vispgrädde
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
matolja, att steka i
400 g färska räkor
1 förp musslor (i nät)
0,5 chilifrukt
1 klyfta vitlök
1 schalottenlök
Garnityr: Löjromssmetana och handskalade räkor. Blanda löjrom med smetana, 1 msk hackad dill, och zest från en citron. Lägg i en sprits, för att sedan garnera på fisken.
Fiskgrytan: Häll i olja i en kastrull, värm upp, lägg i slantade morötter och palsternacka, skivad fänkål, och purjolök. Stek allt detta mjuka utan att de tar färg tillsammans med tomatpurén. Pudra över saffran, tillsätt fonden, vatten, vitt vin och timjan, låt koka upp, sedan sjuda på svag värme i ca.10min tills grönsakerna börjar bli lite mjuka, men var noga med att det finns lite tuggmotstånd i dem. Häll sedan på grädden, och smaka av med salt och peppar. Värm på innan servering
Musslor: Skölj musslorna under kallt vatten, kassera de som inte är öppna eller trasiga. Ta en stor kastrull, hacka vitlök, schalottenlök och chili. Värm olja i kastrullen och stek på grönsakerna så de blir mjuka, häll på 2dl vitt vin. Låt sedan detta stå tills det är dags att servera, då det går väldigt fort att koka musslorna. Lägg i musslorna och koka ca 5 minuter. De musslor som inte har öppnat sig efter kokning kastas.
Fisken: Koka upp vatten och vitt vin i en kastrull, tillsätt salt o peppar och tre lagerblad. Dela fisken i 4 bitar, lägg i det kokande vattnet, sänk värmen låt sjuda i ca 5min, den ska vara fast och fin men inte dela sig.
Lägg upp i varma djupa tallrikar, först grytan med grönsakerna, därpå fisken, 6–8 musslor vid kanten, spritsa en klick löjrom på fisken, lägg över en näve räkor, dekorera med en rejäl kvist dill och en klyfta citron.