Spara pengar när du är äldre

Det bästa man kan göra, det är att komma igång med ett sparande, redan i en tidig ålder. Det allra bästa är om ens mor och far satte upp ett sparande åt dig då du var barn. Om de inte har det, så börja då spara så snart du har en egen ekonomi och tänk på att börja spara till dina egna barn, då du får dem. I början är det bra att spara runt 10 % av det man tjänar, men det är bättre med lite än inget alls. När man sedan blir äldre är det bra att ha flera sparkonton, gärna med bra sparränta. På Crediwizz kan du läsa om mer om det. Svårast att spara är då man är mellan 30-45. Det eftersom många har familj på gång, som ofta påverkar sparförmågan. Så det är bra att spara mycket före, samt även spara en hel del efter. 

Spara på olika sätt

Från det att du är runt 45 är det många som åter igen känner att de kan spara lite mer. Barnen blir större och kan ta visst ansvar för hushållsekonomin, och flyttar förhoppningsvis hemifrån så småningom. Dessutom har många kommit längre i karriären, med högre lön som följd. Kolla hur du ligger till med pensionen med, om du behöver börja spara extra för det. Efter 60 är det bra att lägga fokus på att dra ner risken något i ditt pensionssparande i form av ökad andel räntefonder och andra säkra tillgångar.

12 Mar 2021

Kalla det vad du vill

Att bli farmor, eller mormor, eller bara "tant" i största allmänhet, är inte så lätt att förbereda sig för. Jag tror att få människor funderar över hur livet kommer att se ut och kännas när man passerat 60-strecket och närmar sig pension. För allt förändras! Från kroppen till orken till de sociala förväntningarna och intressena. Det handlar mindre om att man får barnbarn - om man nu får det - och mer om den inre resan. Livet är inte för evigt och ju äldre man blir desto mer påtagligt blir det; desto viktigare blir det att leva för dagen och ägna sig åt saker som känns meningsfulla. Man måste göra vad man kan med den tid man har och det inser man ibland i sista timman. 

Min bästa tid är nu

Jag är en mogen tjej som är hungrigare än någonsin på livet! Jag har vässade klor och fokus inställt på att min allra bästa tid fortfarande ligger framför mig. Jag lever ensam men känner mig mindre ensam än jag någonsin gjort tidigare - för jag lever för mig själv i första hand. På den här bloggen får du gärna hänga med mig i min vardag. Jag tränar, umgås med familj och vänner, deltar i kurser och föreläsningar och annat härligt. Också pysslar jag en hel del - i sann farmoranda!